Lymfmassage med RF

Lymfmassage med RF mot stagnerat/ trögt lymfsystem


Lymfsystemet är en viktig del av kroppens cirkulationssystem. Det är viktigt att det fungerar för att kroppen ska kunna försvara sig mot infektioner av olika slag. Några tecken på ett trögt lymfsystem är att du ofta känner dig frusen och kall. Ömma och svullna ben och fötter, åderbråck och celluliter kan vara tecken på att lymfan inte flödar på som den ska. Det kan också vara svårt att gå ner i vikt och bli av med de där extra kilona. Men även sömnproblem kan något otippat vara kopplat till lymfan så även ben som somnar. Återkommande förkylningar och slembildning kan också tyda på ett stagnerat lymfsystem. 

Om lymfsystemet inte fungerar som det ska, så kan det dels innebära att lymfvätskan inte renas ordentligt från virus, bakterier, andra skadlig mikrober och avfallsprodukter, vilket gör att dessa stannar kvar i vår kropp. Det kan även innebära att lymfvätskan inte sugs upp, vilket leder till vätskeansamlingar i kroppen som kan orsaka svullnad och ömhet. Det kan även bildas fibroser/celluliter som är en förtätning av fettväven som bildas när bindväv, hud och slaggprodukter växer ihop, vilket försämrar flödet ytterligare. 

Lymfmassage med Radiofrekvens (RF) genererar en djup värme i vävnaden som ökar cirkulation, syre- och näringstillförsel i muskulaturen. Mjuk skönt stimulerande förebyggande zonmassage som hjälper lymfsystemet att öka transporten av överskottsvätska och slaggprodukter från vävnaden, för att sedan renas och transporteras ut ur kroppen helt naturligt. Radiofrekvens är en ljudvåg som genom sin vibration eller så kallad oscillation får vävnad att bli varm på djupet. Denna behandling är en utvändig process (ej kirurgisk) som bearbetar hela vägen ner till dermis med värme genom radiofrekvenser. Behandling med RF har funnits i mer än 80 år på marknaden och är mycket effektiv men framför allt en säker metod. Då RF jobbar sig ner till dermis värms även kollagenfibrer upp och därmed deras krympning, vilket stimulerar vävnaden för att producera ökad mängd av kollagen, som fyller ut den tomma platsen som uppstått till följd av krympning eller förlust av kollagenprotein. Med RF värms även underhudsfettet upp stegvis och förstorade fettceller bearbetas "smälter" utan att de normala fettcellerna påverkas, vilket gör att fettdepåerna minskar.  Lymfmassage med RF är en avslappnande och förebyggande samt återbyggande behandling.

Några orsaker till varför lymfsystemet stagnerar kan vara

- Ärr

- Skador

- Dålig kost och livsstil

- Stress

- Lågt vätskeintag

- Brist på rörelse/motion

- Genetiska anlag

- Kläder som stramar åt på fel ställen och hämmar lymfflödet

Symptom som tyder på att du har ett stagnerat/ trögt lymfsystem 

- Svullnad i olika kroppsdelar

- Känner sig trött och tung i kroppen

- Oförklarlig värk i kroppen

- Ofta återkommande infektioner/förkylningar

- Domningar i fingrar, händer och armar

- Yrsel, huvudvärk

- Får träningsvärk lätt

- Celluliter

- Oren och svullen hy

- Problem med bihålorna

- Slembildning

- Spänningar i nacken

- Svullna lymfkörtlar

- Dålig blodcirkulation

- Känner sig frusen

- Sömnproblem

- Stress/oro i kroppen

Saker du kan göra själv för att få igång ditt stagnerade/ tröga lymfsystem


- Djupandning får lymfvätskan att röra på sig, samtidigt som kroppen syresätts bättre. 

Motion, speciellt att hoppa med hopprep, eller på studsmatta är riktigt bra för att få igång lymfflödet.

Torrborstning främjar cirkulationen och lymfflödet. Det hjälper även till att avlägsna döda hudceller.  

- Bastubad tillåter att du svettas ut toxiner och avfall, vilket reducerar skräp och slagg i lymfan samt resten av kroppen. 

- Varma bad stödjer kroppens reningssystem och sätter igång cirkulationen och lymfan. Vid stelhet och svullnad orsakad av vätskeansamlingar kan epsomsalt eller salt från döda havet vara effektivt.

- Duscha varmt/ kallt hjälper lymfan att röra på sig. Lymfnoderna utvidgar sig av det varma och drar ihop sig av det kalla.

Hälsosam kost med fokus på antiinflammatorisk kost, främjar kroppens friska processer. Ju renare och näringsrik din kost är, ju mindre kemikalier och skräp får du i dig och desto bättre kan ditt lymfsystemet fungera.

Örter så som maskrosrot, astragalus, echinacea te, och ringblomma är exempel på örter som länge använts traditionellt för att rena lymfan så att avfallet lättare kan lämna kroppen. Dessa örter speciellt maskrosextrakt hjälper även till att driva ut överskottsvätska som lagrats i kroppen. 

- Dricka Äppelcidervinäger bidrar till att basa upp kroppen och är ett traditionellt sätt att rena lymfsystemet och hjälpa kroppen att föra ut slagg. Blanda 1 tsk - 1 msk med vatten och drick på morgonen innan frukost och på kvällen innan du går och lägger dig. 

Dricka Vatten i tillräckliga mängder har stor betydelse för ett välfungerande lymfsystem, eftersom lymfflödet försämras när det blir uttorkat